Kurs masaže

Terapija masažom je jedna od najstarijih metoda lečenja , smatra se da se koristi već 5000 godina. Koreni masaže potiču još iz drevne kineske kulture, koja je pre pre 4700 godina koristila masažu za ublažavanje bola nastalog od teškog fizičkog posla.

Masaža nije samo vreme za opuštanje. Mnoga istraživanja dokazala su da masaža ima mnogo fizičkih i emotivnih benefita. S obzirom da broj dokazanih benefita svakim novim istraživanjem u ovoj oblasti raste, može se zaključiti da je masaža neophodna svakom savremenom čoveku, posebno onima koji žive brzim tempom života. Stoga kurs masaže predlažemo kao idealnu mogućnost profesionalnog zanimanja.

masaza

 

Kurs masaže - prijavi se

Benefiti masaže :

1. Eliminacija stresa
- Smanjenje stresa je jedan od prvih dobrobiti koja pada na pamet svima kada pomisle na masažu.

2. Pospešuje psihičko opuštanje
- Ubrzani tempo života izaziva neminovno gomilanje hormona stresa (kortizola) u organizmu. Povećan nivo ovog hormona može dovesti do nesanice, glavobolje, pa čak i problema sa organima za varenje. Masaža izaziva dobro raspoloženje, podstiče opuštanje i smatra se inicijalnim korakom u pomoći organizmu da se oslobodi hormona stresa.

3. Popravlja držanje tela
- Bol u leđima i vratu vrlo često je uzrok lošeg držanja tela. Relaksaciona masaža, pa i terapeutska masaža bolnih stanja ledja i vrata pomaže pravilnom držanju tela.

4. Ubrzava cirkulkaciju
- Dugoročni efekti masaže ne ograničavaju se samo na njeno dejstvo na kožu i mišiće. Važan pozitivan efekat masaže je ubrzavanje cirkulacije. Masaža poboljšava cirkulaciju krvi mehaničkim stimulanskom krvnih sudova i smatra se izuzetno važnom za osobe koje imaju probleme sa cirkulacijom.

5. Smanjuje krvni pritisak
- Jedan od načina da prirodnim putem smanjite krvni pritisak je masaža. Dugoročne medicinske studije su pokazale da relaksaciona masaža smanjuje i sistolni i dijastolni krvni pritisak. Masaža smanjuje hormon stresa, kortizola, što značajno utiče na smanjenje krvnog pritiska.

6. Dovodi do opuštanja mišićnog tkiva
- Masaža opušta napete mišiće i povećava njihovu fleksibilnost. Ona takođe omogućava dotok kiseoniku i hranljivim materijama do mišićnog tkiva koje je vrlo često zbog opterećenja ili težeg fizičkog rada i spazmu, i tako eliminiše bol i sprečava oticanje i ukočenost. Opuštanjem mišića izaziva se lučenje hormona endorfina, serotonina i dopamina što će učiniti da se osećate rasterećeno i smanjuje nervnu napetost.

7. Povećava fleksibilnost i pokretljivost zglobova
- Masaža je odlična terapija za povećavanje pokretljivosti i fleksibilnosti zglobova..

8. Pospešuje dublje i sporije disanje
- Masaža ima veliku ulogu u tome kako da naučite da opustite svoje telo i poboljšate disanje.

9. Smanjuje glavobolje
- Redovna masaža pomaže telu da održi optimalan nivo opuštenosti i da se oslobodi stresa, pa se samim tim i smanjuju šanse od napada migrene i tenzionih glavobolja..

10. Jača imuni sistem
- Kliničke studije su pokazale da redovna masaža ne samo što oslobađa telo od stresa i na taj način sprečava pad imuniteta, već i poboljšava sveukupni rad imunološkog sistema, pre svega povećanim lučenjem serotonina, a zatim i povećanjem broja ćelija koje su prva linija odbrane u imunološkom sistemu.

11. Ubrzava post operativni oporavak
- Masaža je odličan način da se krv i hranljive materije dovedu do obolelog mesta, čime se pomaže zarastanju mekog tkiva. Takođe, masaža može pomoći da se tkivo ožiljka zadrži što pokretljivijim, što će rezultirati manjom izraženošću ožiljka.

12. Poboljšava rehabilitaciju posle povreda koštanog i mišićnog tkiva
- Masaža ima važnu ulogu kao dodatak standardnim procedurama koje se koriste posle povreda koštanog i mišićnog tkiva. Masažom se, zahvaljujući povećavanju cirkulacije do mesta povred,e povećava dotok kiseonika i hranljivih materija do oštećenog tkiva, pa samim tim mesto povrede brže zaceljuje i rehabilitacija je uspešnija.

13. Otklanja bol u hroničnim oboljenjima kao što su migrena, artritis, fibromialgija
- Masaža se često koristi kao prirodan način uklanjanja i smanjenja bola kod osoba sa hroničnim oboljenjima.

 

Relaksaciona masaža je upravo ono na šta njen naziv aludira. To je masaža koja se striktno koristi sa ciljem odmora i relaksacije. Ova masaža nije dizajnirana da ima terapeutski efekat u smislu otkolanjanja hronične boli i nelagodnosti.

Masaža se odvija u tihom prostoru, sa prijatnim okruženjem. Na vama je da izaberete relaksirajuću melodiju i nivo ambijentalnog osvetljenja.

U toku relax masaže terapeut vrši nežan ili umeren dodir na vaše telo, lagano pokrećući tkiva u cilju relaksacije. Ponekad se kao mogući modalitet ove masaže uključuje i aromaterapija, prema želji klijenta. Ulje omogućava da pokreti terapeuta klize i pritom nema povlačenja kože.

Uglavnom ova vrsta masaže može trajati od pola sata do 2 sata. Preporučuje se ljudima svih godišta. Relaksaciona masaža predstavlja lagan i nežan stil masaže dizajniran da poboljša cirkulaciju, obim pokreta, oslobodi od niskog stepena bola u mišićima i postigne celokupnu relaksaciju.

ANTICELULIT MASAŽA - UKLANJANJE NASLAGA CELULITA

Anticelulit masaža kao glavni cilj ima rastresanje kože i potkožnog tkiva, te pojačavanje cirkulacije u njima i zagrevanje. Osim toga, postiže se i određena doza relaksacije, ali to nije primarni cilj ove masaže.

- ležeći na leđima sa opruženim nogama,
- ležeći na stomaku sa opruženim nogama,
- ležeći na boku, pri čemu je donja noga ispružena, a gornja malo savijena u kuku i kolenu – oslonac je na kolenu i potkolenici,
- ležeći na boku, gde je donja noga savijena, a gornja ispružena u položajima na boku – masiraju se unutrašnja i spoljašnja strana butine.

Prednja strana:

   • Anticelulit masaža butina
   • Anticelulit masaža potkolenica
   • Anticelulit masaža stopala.

Zadnja strana:

   • Anticelulit masaža glutealne oblasti
   • Anticelulit masaža butina
   • Anticelulit masaža potkolenica
   • Anticelulit masaža stopala

Trajanje jedne masaže koja podrazumeva obe noge je 30-40 minuta.

Trajanje serije: 10 dana uzastopno počevši оd 5. ili 6. dana od početka menstruacije.

Za optimalne rezultate, potrebno je uraditi najmanje 3 serije.

Sila koja se primenjuje dok se izvodi anticelulit masaža ne sme da dovede do pojave modrica, zato uvek prvu anticelulit masažu kod novog klijenta trebalo bi raditi sa manjom silom.

Kada je u potkožnom tkivu u većoj meri prisutan celulit, modrice lako nastaju i pri manjim pritiscima.  Iz tog razloga, klijent može da se žali na bol koji nije u srazmeri sa primenjenom silom pritiska. Prihvatljivo je da se oseti "prijatan, razmrdavajući" bol, nikako oštar ili toliko da povećava napetost mišića. Hvatovi i međuhvatovi bi trebalo da se izvode pažljivo - bez štipanja i bockanja.

Anticelulit preparati mogu biti u obliku ulja, kreme, gela... Ukoliko je preparat u obliku ulja i krema, koristi se kao kontaktno sredstvo, dok se gelovi nikad ne koriste u tu svrhu. Kreme, koje ne služe kao kontaktno sredstvo i svi gelovi se nanose na kožu posle masaže i čišćenja kože alkoholom zato što ulje korišćeno kao kontaktno sredstvo može da spreči prodiranje aktivnih sastojaka iz gela.

Posle anticelulit masaže se nanosi anticelulit preparat, masirani delovi se umotavaju najlonskom folijom i prekrivaju ćebetom.

Položaji za anticelulit masažu, Redosled anticelulit masaže, Doziranje anticelulit masaže, Primena anticelulit preparata, Postupak posle anticelulit masaže

Prijavi se plava 2

Kurs masaže

Terapija masažom je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja.
Ime joj potiče od arapske reči “MASSA”, što znači-dodir. Dodir je suština i osnova masaže. Dodir znači vezu, odnos sa onim sto je izvan nas. Za čoveka je dodir od bitne važnosti jer pruža sigurnost, toplinu, zadovoljstvo, ugodnost i vraća životnu snagu.

Koreni zapadnog tipa masaže nalaze se u anatomiji i fiziologiji. U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko međusobno povezano. Postoji niz pozitivnih efekata koji utiču na celokupno zdravstveno stanje.

Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje celog organizma.
To znači da masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje:
-poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok,
-poboljšava elastičnost i regeneraciju kože,
-opušta mišiće,
-usporava i produbljuje disanje,
-podstiče probavu,
-ubrzava metabolizam,
-pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma,
-smanjuje bol i napetost,
-deluje na unutrašnje organe.
Masaža ne može da izleči sve bolesti, ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka.
Svakom čoveku je potrebno opuštanje i beg od svakodnevnice. Glavobolja, grčevi, nesanica, napetost, stres, sve te tegobe se mogu ublažiti-masažom! Priča o masaži počinje dodirom. Pažnja i osećajnost, malo vremena i energije, dobar par ruku, to je sve sto je potrebno za masažu. Masaža je dvosmerni tok dodira ruku i tela, medjusobna razmena energije izmedju terapeuta i pacijenta. Dodir bi trebalo da predstavlja poverenje izmedju terapeuta i pacijenta, koje ce opustiti pacijenta i prepustiti ga čarima masaže. Dobra masaža stvara osećaj ugodnosti, poverenja i radosti!

 

Svaka masaža imaodređeno dejstvo na tkiva i organe. Redosled primenjenih zahvata u masaži različitih delova tela nisu uvek isti. Osnovno pravilo prilikom masiranja da u početku budu zastupljeni blagi zahvati a isto tako i završetak masiranja. Pojedini autori daju iredosled masiranja: glađenje, trljanje, gnječenje, vibracije.. Osnovni hvatovi u masaži su: 1. glađenje - effleurage, 2. trljanje - fricton, 3. gnječenje (istiskivanje) - petissage, 4. lupkanje (udaranje pljeskanje) - tappotement, 5. vibracije (zahvat rastresivanja) – vibration.

1. Glađenje –predstavlja osnovni način masiranja kojim se započinje i završava masaža svih delova tela. Može da bude površinsko i zahvatno. Izvodi se jednom ili obema rukama, a prsti se sasvim nežno kreću po površini kože različitom brzinom i u različitim pravcima. Šake se postavljaju jedna uz drugu, jedna za drugom ili jedna preko druge. Suština je da ruke masera u potpuno priležu uz telu masirane osobe celom površine šake, dlanom, nadlakticom i prstima ili jagodicama prstiju. Proces glađenja se izvodi brzo i izaziva mehaničko čišćenje kože i otvaranje pora skidanjem površinskog sloja epitelnih ćelija.

2. Trljanje - drugi po redu maserski zahvat koji dublje deluje od glađenja uslovljavajući trenje kože i potkožnog tkiva. Karakteristično je da pravac kretanja ruke mora biti determinisan kao npr. kao kod pljosnatog dubinskog glađenja. Ruka masera manje klizi po koži a više prijanja uz kožu i pomiče je u zavisnosti od dubine tkiva. Trljanje se vrši od periferije prema centru pravolinijski ili kružno. Izvodi se jednom ili obema rukama celom površinom jedne šake ili obe šake, bridom šake ili vrhovima prstiju.

3. Gnječenje (istiskivanje) - je treći osnovni zahvat. Njime su obuhvaćene sve mišićne grupe, i najsnažnije utiče na masažu mišića te se smatraju najznačajnijim u sportskoj masaži. Ovaj zahvat se veoma teško izvodi i smatra se najtežim u masiranju. Vrsta gnječenja može biti: 

a) Valjanje - vrši se na ekstremitetima tako što se šake postavljaju jedna naspram druge na ekstremitetu  a maser počinje da ih pokreće pritiskujući kožu. Obično se ovom tehnikom obrađuju veći mišići ili mišićne grupe pri čemu se isti gnječe o kosti, a najčešće se primenjuje na sedalnom delu, leđima i podkolenici.

b) Mešenje - se najviše primenjuje na butnoj regiji jednom se rukom obuhvataju mišići dok se drugom vrši gnječenje sl. mešenju testa. Gnječenjem se iz mišića istiskuje venska krv linfa i produkti metabolizma a ubrzava se proces oporovka nakon fizičkih napora.

2. Lupkanje (udaranje i pljeskanje) je ritmičko kratko i nešto lakše udaranje tkiva i to naizmenično jednom pa drugom rukom. Zahvati koji deluju prevashodno na kožu i podkožna tkiva dok na mišiće imaju ograničeno dejstvo vršeći, relaksaciju pojedinih telesnih segmenata. 

3. Potresanje i vibracije (zahvat rastresivanja). To je maserski zahvat tokom kojeg se prave ritmički pritisci na tkivima koja se masiraju i umirujuće deluju na zamoreno tkivo. Ovaj zahvat u zavisnosti od masirane regije vrši se jednim ili više prstiju jednom ili obema šakama. Zahvat potresanja izvodi se najčešće sa obe ruke pri čemu se potrese čitava ruka, čitava noga ili pojedine veće mišićne grupe pri čemu mišići masirane osobe moraju biti maksimalno opušteni.

Na svim jezicima reč masaža ima slično značenje i može se preveseti kao gnječenje, trljanje, pritiskanje, dodirivanje, stiskanje rukama i slično. Ova drevna veština lečenja potiče iz tradicionalne kineske medicine, a smatra se da se kao metoda lečenja koristi više od 5.000 godina. U suštini,  masaža tela stara je koliko i čovek, jer ljudsko biće instinktivno trlja delove tela koji ga bole ili su otekli. Danas, zbog svakodnevnog stresa, raste interesovanje za masažu kojom se može postići harmonizacija psihofizičkih funkcija.Terapeuti u tretmanu obično koriste ruke i prste, ponekad i podlaktice, laktove i stopala. Svrhu masiranja je veoma lako objasniti,naime mišićima su za bolji i efikasniji rad potrebni hrana, kiseonik i odmor. U čovekovom organizmu krv obezbeđuje mišićima sve što im je neophodno za normalno funkcionisanje, a masaža celog tela ubrzava cirkulaciju, što znači da obezbeđuje više kiseonika i uklanja štetne materije iz tkiva, opuštajući telo i stvarajući preduslove za dobro zdravlje.  Masaže deluje na sve sisteme, uključujući:

1. Krvotok

2. Limfni sistem

3. Sistem za disanje

4. Koža

 

KADA SE PRIMENJUJE MASAŽA TELA

Brojne su zdravstvene koristi koje nam donosi ova drevna terapeutska veština,a to su:

 1. Opuštanje celog tela

 2. Ubrzavanje cirkulacije

 3. Smanjenje bolova u mišićima

 4. Detoksikacija organizma

 5. Poboljšanje sna

 6. Smanjenje stresa

 7. Regulacija krvnog pritiska

 8. Poboljšanje koncentracije

 9. Jačanje imuniteta

 10. Vraćanje čitavog organizmaravnotežu

 11. Poboljšanje varenja

 12. Zatezanje kože

 13. Smanjenje celulita

 

Početak primene masaže seže do samih korena nastanka civilizacije. Istraživanja pokazuju da je masaža primenjivana u dalekoj prošlosti u južnoj Africi, Egiptu, Vavilonu, Asiriji, Indiji, antičkoj Grčkoj i Rimu. Podaci iz starog Egipta ukazuju na to da se masaža primenjivala još u 12. veku pre naše ere. U svim jezicima sama reč masaža ima slično značenje. Na francuskom glagol “masser” znači utrljavati; arapska reč „mass” znači dodirivati, pipati; na sanskritu je to reč “makch”; na hebrejskom “mašež” znači opipavanje, dok na grčkom “masso” znači stiskanje rukama; u latinskom “massa”znači pritiskanje prstima. Za razliku od drevne Grčke i Rima, u Evropi masaža nije bila u širokoj upotrebi sve do početka 19. veka. Bez obzira na drevno poreklo ove metode, naučno objašnjenje njenog dejstva na ljudski organizam nije postojalo sve do druge polovine 19. veka, kada dolazi do pravog procvata primene masaže.

Kako masaža deluje na ljudski organizam

Ukoliko zamislite da je vaše telo jedna velika fabrika a vaši mišići “radnici” u toj fabrici, kako bi mišići pravilno radili i dobro funkcionisali, potrebna im je dovoljna količina hrane, vazduha i odmora. U našem telu, krv opskrbljuje mišiće sa svim materijama koje su neophodne za normalnu funkciju i rad cele “fabrike” ili našeg organizma.

Masaža povećava cirkulaciju krvi u telu, što znači da donosi više kiseonika, a odnosi štetne materije iz ćelija organizma. Ujedno masažom možemo pomoći bolnim mišićima i zglobovima, povećati gibkost kože i tela, tonirati mišiće, pospešiti otpornost organizma i delovati antistresno.

Masaža nije samo očaravajuća relaksacija, već i preventivna metoda protiv nakupljanja stresa kao i za olakšavanje emotivne i fizičke napetosti. Mišići ispunjeni kiseonikom i relaksirani od ruku terapeuta, zahvalno će vam “odgovoriti” smanjenom napetošću, a vaše telo će uživati u novoj količini zdrave energije, što će sve zajedno učiniti vas manje umornima i spremnima za nove poslovne i druge obaveze.

Trajanje masaže

Prosečno trajanje masaže celog tela traje oko 1h. Parcijalna msaža traje od petnaest minuta do pola sata, a podrazumeva masažu samo jednog dela tela (npr. ruku, nogu, ramena, leđa, stopala).

Bol pri masaži

Masaža ni u jednom trenutku procesa ne sme boleti. Naravno da se mala količina boli može pojaviti ukoliko je mišić jako napet, ali ta bol treba biti minimalna. Ako je masaža nestručna i previše bolna postiže se kontra efekat tj. mišić na kojem se radi i oni koji ga okružuju, a ponekad i čitavo telo se zbog bola grči, pa rezultat može biti pogoršanje stanje.

Ako je masaža bila bezbolna ili sa vrlo malim povremenim bolovima, a nekoliko sati nakon nje ili sledeći dan osećate bolove u mišićima najverojatnije ste dobili upalu mišića. To se dešava iz istog razloga kao i u sportu, mišić koji se duže vremena zapuštao i nije koristio nakon povećane stimulacije reaguje upalom.

Ni u jednom trenutku nemojte trpeti neugodnost (bilo koje vrste) ili bol jer od toga zavisi efekat masaže. Osim kvalifikacije terapeuta, važan je i način komunikacije koji ostvarujete, kao i osećaj poverenja jer ipak je vaše zdravlje u "terapeutskim rukama".

Celulit ume da bude veoma uporan i mora da se napadne na svakom polju. Jedna od najdelotvornijih metoda je anticelulit masaža. Ova  vrsta masaže osim što je delotvorna kod otklanjanja celulita, blagotvorno deluje i na poboljšanje cirkulacije i zatezanje kože.

Anticelulit masaža predstavlja najpriprodniji način da se telo oslobodi toksina nagomilanih u masnim ćelijama. Postoji više vrsta tehnika masaže koje se primenjuju u zavisnosti od tipa celulita. 

Anticelulit masažom se telo vaja, noge se izdužuju i smanjuje se obim butina i zadnjice. 

Svaka od njih je tu i služi da se razbiju nagomilane naslage u potkonom tkivu, koje su ujedno i uzročnik pojave celulita. Učinak svake od tehnika zavisi od stadijuma celulita.

Najčešća tehnika koja se koristi je ručna anticelulit masaža, međutim danas su među pripadnicama lepšeg pola popularne i anticelulit masaža vakuumom, anticelulit masaža ultrazvukom, lpg anticelulit masaža, kao i kombinovane tehnike poput anticelulit masaže sa limfnom drenažom.

Pored nogu stomak je takođe često na udaru celulita. Za skidanje naslaga i celulita sa stomaka i bokova vrlo uspešno pomaže anticelulit masaža. 

Tretman traje najčešće između 30 i 40 minuta. Potrebno je napraviti seriju od deset anticelulit masaža za redom. Potom se pravi pauza od oko mesec dana, da bi se zatim odredilo da li ima potrebe za dodatnim tretmanima.

Tokom tretmana, kao i posle potrebno je poštovanje i pridržavanje pravila koja su dogovorena kako bi rezultati bili što efikasniji i trajali duži vremenski period. Potrebno je unositi što više tečnosti (oko 2l vode, prirodnog nezaslađenog čaja ili domaćeg soka od ceđenog voća) tokom dana. Takođe je potrebno smanjiti unos kuhinjske soli u organizam jer celulit nastaje vezivanjem masnoće za natrijum.  Određene vežbe koje vam preporuči maser, kao i kratke šetnje su izvanredna dopuna tretmanu. 

Telo i um ne bi trebalo posmatrati kao odvojene entitete.Fizički simptomi, glavobolja ili konstantni zamor, često su indikacija nečega što se nalazi "u našoj glavi".

Grčenje i zatezanje mišića jeste reakcija na uznemirenost, a njihovo opuštanje znak da se mirimo s onim što se dešava u našem životu. Masaža predstavlja odlično sredstvo koje nam pomaže da postanemo svesni onoga što se dešava duboko u nama.

Efekti masaže

Masaža je drevno umeće koje ima izvanredan koristan efekat na sve telesne sisteme.

Nesanica, napetost, glavobolje i ostala stanja izazvana stresom, reaguju na moć dodira, kojim se mir i harmonija vraćaju u uznemireni um. Takođe, masaža može delovati stimulativno na nervni sistem, dovodeći do povećanja atkivnosti mišića, krvnih sudova i žlezda.

Mišićni sistem zadržava ravnotežu opuštanja i kontrahovanja. Masažom se opuštaju i istežu mišićna i meka telesna tkiva, na taj način se smanjuje grč i tenzija.

Nervni sistem se masažom može umiriti, tj. postići olakšanje kod nervne razdražljivosti.

Uticaj masaže na kosti je indirektan tj. preko poboljšane cirkulacije krvi i limfe u mišićima nastaje pojačana cirkulacija u kostima koja doprinosi njihovoj boljoj ishrani i rastu.

Kardiovaskularni sistem takođe oseća korisne efekte masaže, smanjuje se pritisak u arterijama u venama i ubrzava protok u krvi. Rad srca postaje pravilniji. Smanjuje se i visok krvni pritisak.

Ukočenost zglobova i bolovi koji su rezultat stanja kao što je artritis bivaju ublaženi, kretanje olakšano a opšte stanje prijatnije.

U toku masaže disanje se usporava i produbljuje. Sluz i bronhijalni sekreti se mogu podstaći da izađu iz pluća.

Limfni sistem takođe biva podstaknut. Ubrzava se protok limfe, što doprinosi eliminisanju štetnih i otrovnih supstanci akulumiranih u našem telu izloženom stalnom stresu. Masažom se prazne limfni sudovi čime se stvara prostor za disperziju otoka.

Digestivni sistemima koristi od masaže jer ona direktno ubrzava peristaltiku debelog creva. Podpomaže se varenje i eliminisanje hrane, kao i apsorbovanje svarenih namirnica.

Genitourinarni sistem. Masažom abdomena i leđa poboljšava se aktivnost bubrega, tj. ubrzava eliminacija otpadnih materija i umanjuje zadržavanje tečnosti.

Koža profitira masažom - jer se stimulišu znojne i lojne žlezde, čime se poboljšava njihova funkcija, i obezbedjuje eliminacija otpadnih produkata. Uklanjanjem mrtvih ćelija kože, pore se podstiču da ostanu otvorene, čime se poboljšava respiracija kože i ona postaje gipkija, elastičnija, zdravija i zategnutija.

Reproduktivni sistem-masaža leđa pomaže u ublažavanju PMS-a, tj. smanjuje bolove, takođe ublažava simptome u menopauzi.

Masaža je odlično preventivno lečenje, suštisnki važno za održavanje zdravlja i kondicije, koje omogućava zdrav srećan i harmoničan život.

Masaža spada u najstarije i najjednostavnije načine lečenja. Osnova masaže je dodir, pa se tako masaža može definisati kao sistematski oblik dodira kojim se postiže osećaj prijatnosti i dobro zdravlje. Ona može stimulisati, a takođe može i smiriti u zavisnosti od brzine i dubine zahvata. Masaža čoveku uliva sigurnost i daje mu snagu, oslobađa ga napetosti, opušta tvrde i bolne mišiće, otklanja glavobolju, leči od nesanice, stvara osećaj blaženstva, pomaže bržem ozdravljenju bolesnika... Naučno je dokazano da mala deca koju niko ne mazi duševno zaostaju. Potreba za dodirom ne nestaje ni kada odrastemo. Dodir nam treba jer stvara osećaj da smo voljeni, zaštićeni i sigurni.

Opšte delovanje masaže na organizam

U ljudskom organizmu je sve medusobno povezano . Reakcije koje se javljaju u jednom , na razne načine se prenose i na druge delove tela . Ova povezanost sa jedne strane predstavlja složenu građu ljudskog organizma, a sa druge strane omogućava da masaža preko kože deluje na razne delove tela . Kao što je već pomenuto svi delovi organizma su međusobno, preko nervnog sistema, povezani u jednu funkcionalnu celinu. Putem masaže centralni nervni sistem (mozak) prima brojne informacije u vidu nervnih nadražaja(impulsa), koji dolaze kako iz spoljašnje sredine, tako i iz unutrašnjih organa . Danas je poznato da se tokom masaže vrši nadražaj receptora u koži, tetivama, mišicima i zglobovima . Na taj način se stvaraju impulsi koji se spajaju u grupe impulsa, koje se usmeravaju prema centralnom nervnom sistemu – mozgu . Odatle se impulsi vraćaju prema periferiji i to do onih mesta gde treba da se manifestuje efekat masaže . Na mestu nadražaja nastaje proširenje krvnih sudova, poboljšanje ćelijske ishrane , ubrzava se izbacivanje toksina , dolazi do smanjenja bola ... Takođe se nadražajem preko kože dobijaju i odredene reakcije unutrašnjih organa . Dobro izvedena masaža prodire duboko u bice pacijenta i deluje tako što :

1. Opušta i omekšava mišice , ali može i podici njihov tonus (dati im čvrstinu)

2. Uklanja napetost

3. Pomaže venskom protoku krvi

4. Podiže nivo hemoglobina (hemoglobin vezuje i kontroliše kolicinu kiseonika u krvi)

5. Pospešuje limfotok (limfa nema svoj motorni organ. Pokrece se pokretanjem mišica u telu ili putem masaže)

6. Odvodi štetne materije i toksine iz organizma

7. Poboljšava ćelijsku ishranu

8. Ubrzava deobu ćelija kože

9. Rasteže vezivno tkivo zglobova

10. Smanjuje bol

Sveukupno delovanje masaže je takvo da ona poboljšava psiho–fizicko zdravlje pacijenta.

Klasifikacija masaža

Prema načinu delovanja na organizam postoje:

1. Klasicna masaža

2. Refleksne masaže

Klasična masaža najviše deluje lokalno, odnosno na mestu neposredne primene. Ona fiziološki deluje na kožu, krvne sudove i mišićno tkivo .Refleksne masaže deluju daleko od mesta primene. Koriste se kao sredstvo za lekovito delovanje na unutrašnje organe.

Prema načinu izvođenja i prema sredstvima koja se koriste za masažu, masažu delimo na:

1. Manuelnu ili rucnu masažu

2. Vibracionu ili elektro masažu

3. Pneumo–vakuum masažu

4. Hidromasažu

5. Aromaterapiju

6. Refleksne masaže:

a) Akupresura

b) Refleksologija

c) Periostalna masaža

d) Vezivno tkivna masaža

e) Segmentarna masaža

f) Šiacu masaža

Manuelna masaža se izvodi rukama, pa prema tome prilikom izvođenja ove masaže imamo mehaničko delovanje ruku na razna tkiva i organe, kao i na telo u celini.

Celulit

Taj tihi napadač ženskog tela. Danas je sve veći problem svake žene! Da li je reč o genetskoj predispoziciji ili načinu života u vidu nedovoljne telesne aktivnosti, velikoj količini stresa, nepravilnoj ishrani, korišćenju lekova........

Sve to kao i razne druge bolesti organizma uveliko utiču na spoljašnji izgled čovečjeg najvećeg organa-kože!

Da bi se mogli boriti sa tim problemom, veoma je važno razumeti nastajanje te toliko "opevane", pomorandžine kore!

Svi znamo, da se mišićno tkivo, obavijeno različitim debljinama masnog tkiva, nalazi unutar vezivnog tkiva. Međutim, problem nastaje kod rada limfnog sistema odgovornog za snabdevanje tkiva hranljivim materijama kao i za izlučivanje otpadnih materija. Tako nagomilavanje štetnih materija zasićuje tečnost unutar vezivnog tkiva koje se vremenom zgrušava i gubi funkciju, te samim tim menja površinu kože u celulit. Kako bi održali visok tonus kože i postigli da nam ponovo bude glatka i elastična treba spoljnim tretmanima delovati na:

a) Masno tkivo

b) Limfni sistem

c) Vezivno tkivo

d) Cirkulaciju

Složenost i savršenstvo funkcionisanja ljudskog tela diktira specifičan pristup u nameni ubrzanja metabolizma. Delovanje postižemo kroz više ciljanih tretmana učestalom repeticijom, u vidu razbijanja masnih naslaga, toniziranja kože i ubrzanja cirkulacije. Pojačavamo ga korišćenjem specifičnih kozmetičkih preparata na prirodnoj bazi, kao i aparativnim delovanjem. Bitno je ubrzati protok tečnosti uz veći unos vode, kako bi se štetne materije tj. toksini lakše eliminisali iz organizma. Takođe treba pojačati mišićni rad i smanjiti unos energije. Time je uspeh u borbi osiguran!

 

Prijavi se plava 2

 

 

Tehnologije zanimanja.

Naše praktično znanje može postati vaše bez neophodnog gubljenja vremena. Želite da imate moćan zanat u rukama? Ne trebaju vam godine kako biste dobili isto zvanje. Sve što je potrebno jeste da nas kontaktirate i proverite sve uslove vašeg školovanja.

Pratite nas.

 Uvek smo OnLine dostupni za sva vaša pitanja!

Kontakt

Mitrovdanska 5a
22320 Inđija
+381 22 560 782
+381 62 554 172
+381 62 554 173
+381 62 554 174

 

Pišite nam.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">iThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.